Атал

Од Википедија — слободната енциклопедија

Атал може да се однесува на:

  • Неколку членови од Аталидската династија од Пергам
  • Атал, дворјанин и генерал во војската на Филип II Македонски
  • Атал син на Адноремен, генерал во војската на Александар Македонски и Пердика
  • Атал од Родос, (2. век п.н.е.), астроном, современик на Хипарх
  • Атал, Стоички филозоф (околу 25) и учител на Сенека
  • Атал, Римски сенатор кој бил прогласен за император двапати од Визиготите
  • Атал, род на бубачки од фамилијата Malachiidae