Прејди на содржината

Артемита

Од Википедија — слободната енциклопедија

Артемита (старогрчки: Ἀρτεμίτα) или Артемита во Аполонијатис бил грчки [1] град во Ситакине, регион во сегашен источен Ирак. [2] Артемита веќе била населена за време на Асирската империја [3] и подоцна процветала под Партиската империја.

Иако неговата локација е веројатно близу до сливот на реката Радану во Тигар, на патека по Тигар северозападно од Селевкија. [3] Според Исидор од Харакс, преку него поминувала реката Силас ( Дијала ) и се наоѓа околу околу. 90 км од Селевкија, а веќе бил познат уште од Тиглатпилесер III во асирските клинесто писмо (втора половина на 8 век п.н.е.) како Kār Aššur, а подоцна и како Chalasar. Подоцна повторно се населило под Грците (Македонски ), [4] но можеби се сметало за партиско. Во 31 н.е., таа го пречека арсакидскиот претендент Тиридат II . [5] Артемита била родното место на историчарот Аполодор од Артемита.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Isidore of Charax, Parthian Stations, paragraph 2.
  2. Smith, William (1852). Dictionary of Greek and Roman Geography (Abacaenum – Hytanis). 1. Boston: Little, Brown. стр. 227.
  3. 3,0 3,1 Karlheinz Kessler, Kār Aššur, Chalas(s)ar, Artemita. Assyrische Festung und griechische Polis in der Apolloniatis, in Mélanie C. Flossmann-Schütze et al. (eds.): Kleine Götter — Große Götter. Festschrift für Dieter Kessler zum 65. Geburtstag. (= Tuna el-Gebel 4). Brose, Haar 2013, S. 273–285 ISBN 978-3-944207-02-5.
  4. Pliny the Elder, (Nat. his. 6.117)
  5. Tacitus, Annals, 6.41.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]