Антропоним

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Антропоним (старогрчки: anthropos - човек и onoma - име) значи сопствено име, лингвистичко име на човек како предмет на на научно испитување, на пример, Андон, Стојна, Грозда и др. Науката што се занимава со личните имиња или антропонимите се нарекува ономастика.