Антонио Шембри

Од Википедија — слободната енциклопедија

Антонио Шембри (април 1813, Валета - декември 1872) — малтешки орнитолог.

Антонио Шембри бил агент за испорака. Тој ја напишал на италијански јазик, Каталого Орнитологико дел Групо ди Малта (1843) кој е првиот научен список за птици на Малта и исто така Квадро Географико Орнитологико Осија Квадро Компаративо делл'Орнитологиа ди Малта, Сицилија, Рома, Тоскана, Лигуриа, Ница ела Провинција ди Гард (исто така 1843) Во Квадро Географико ги споредил опсегот и живеалиштата за размножување на птиците на Малта, Сицилија, Рим, Тоскана итн. Во табеларен список. Во Болоња тој исто така објавил Воцаболарио деи Синоними Цлассици делл'Орнитологиа Еуропеа (1846). Тој бил пријател и дописник на Луиџи Беноа и соработник (тој исто така бил и ентомолог) во Диптерологиае Италицае продромус на Камило Рондани.

Наводи[уреди | уреди извор]

  • Baccetti, Nicola; Sultana, Joe (2008). „Local ornithologists and the early study of central Mediterranean avifauna: the role of Schembri and Damiani in the Maltese and Tuscan Islands“ (PDF). Proceedings of the California Academy of Sciences. Fourth series. 59 Supplement I (7): 111–116.

Понатамошно читање[уреди | уреди извор]