Антоним

Од Википедија — слободната енциклопедија

Антонимзбор со спротивно значење[1]. Антонимите можат да се користат за споредување или утврдување.

Примери за антоними:

  • Голем-мал
  • Долго-кратко
  • Лош-добар
  • Убав-грд
  • Бел-црн
  • Паметен-глупав
  • Млад-стар

Наводи[уреди | уреди извор]