Анк

Од Википедија — слободната енциклопедија
Анк

Анк (симбол ) е египетски хиероглиф што се чита „живот“. Египетските божества често се портретирани со овој симбол како го држат во една рака, или се наоѓа на нивните гради. Познат е и како „клучот на животот“, „клучот на Нил“ или како „крст со рачка“ (латински - crux ansata). Анк се појавува во комбинација со египетскиот симбол за магиска заштита - са. Сепак, дискутабилно е што навистина претставувал овој симбол.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]