Андрон (архитектура)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Андрон (грчки : ἀνδρών),[1] или андронитис (ἀνδρωνῖτις andrōnitis),[2] ― дел од грчка куќа која е резервирана за мажи, како што се разликува од гинекеумот (γυναικεῖον гинаикеион), женскиот конак. Андронот бил користен за забава на машки гости.[3] За таа цел во собата имало каучи, обично непарен број за да се остави простор за вратата, маси што може да се сместат под каучите, уметнички дела и сите други потребни реквизити. Не сите класични грчки куќи биле доволно големи за да имаат посветен андрон, па дури и оние што ја имале можеби ја користеле просторијата за настани со мешан пол и жени кои примаа гости од женски пол, како и мажи кои биле домаќини на симпозиуми.[4]

Во ископувањата во Олинт, собите идентификувани како андрони содржеле предмети идентификувани со женски активности, како и во остатокот од куќата.[4]

Дефиницијата за андрон била сменена од старогрчката книжевност на Хомер до латинскиот на Витрувиј. Витрувиј објаснува некои од промените во Книгата 6 од De architectura („За архитектурата“);[5] архитектонскиот теоретичар Сајмон Веjр го објасниl контекстот околу коментарите на Витрувиус.[6]

Историчарката на уметност Хали Франкс ги објаснила метафорите на движење во грчките андрони.[7]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. ἀνδρών. Henry George Liddell, Robert Scott. A Greek-English Lexicon - Perseus Project.
  2. ἀνδρωνῖτις in Liddell and Scott.
  3. Coucouzeli, Alexandra (2007). „From Megaron to Oikos at Zagora“. British School at Athens Studies. 15: 173.
  4. 4,0 4,1 Coucouzeli, Alexandra (2007). „From Megaron to Oikos at Zagora“. British School at Athens Studies. 15: 174.
  5. Vitruvius (1914). „Book VI“. Ten Books on Architecture. Harvard University Press.
  6. Weir, Simon (3 септември 2015). „Xenia in Vitruvius' Greek house: andron, ξείνία and xenia from Homer to Augustus“. The Journal of Architecture. 20 (5): 868–883. doi:10.1080/13602365.2015.1098717. ISSN 1360-2365.
  7. Franks, Hallie (3 април 2014). „Traveling, in Theory: Movement as Metaphor in the Ancient Greek Andron“. The Art Bulletin. 96 (2): 156–169. doi:10.1080/00043079.2014.898995. ISSN 0004-3079.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]