Прејди на содржината

Англиска кујна

Од Википедија — слободната енциклопедија
Попладневен чај во традиционален англиски стил во Филаделфија

Англиската кујна опфаќа стилови на готвење, традиции и рецепти поврзани со Англија. Има карактеристични својства, но исто така споделува многу со пошироката британска кујна, делумно преку увоз на состојки и идеи од Америка, Кина и Индија за време на британската империја и како резултат на повоената имиграција .

Некои традиционални оброци, како леб и сирење, печено и задушено месо, пити со месо и дивеч, варен зеленчук и чорби и риби од слатководни и солени води имаат античко потекло. Готвач на англиски јазик од 14 век, „ Форма на живо“, содржи рецепти за нив и потекнува од кралскиот двор на Ричард Втори.