Алтдорф, Ури

Од Википедија — слободната енциклопедија

Алтдорф (понекогаш се пишува како Алтдорф УР за да се разликува од другите „Алтдорфови“ ; на германски значи „старо село“) е историски град и општина во Швајцарија. Тој е главен град на швајцарскиот кантон Ури .

Општината зафаќа површина од10.21 км2 и се наоѓа на околу 2 километри јужно од устието на Ројс, кое се влева во езерото Луцерн, овде наречено Урнерзе . Градот Алтдорф [note 1] се наоѓа на надморска височина од 458 метри надморска височина на десната страна, источниот брег на Реус, рамно, алувијално земјиште до 2 километри пречник помеѓу инаку стрмните и високите алпски планини од околу 3000 метри надморска височина, но општината го покрива и алпското пасиште на Егберген околу 1000 метри над Алтдорф.

Тоа е, исто така, раскрсницата кон двата премини Сен Готард на југ, главната оска север-југ низ Алпите и превојот Клаузен на исток. Алтдорф се наоѓа на линијата Готард и е последната железничка станица пред влезот во новиот базен тунел Готард, најдолгиот железнички тунел во светот.

Официјалниот јазик на Алтдорф е германски, но главниот говорен јазик е локалната варијанта на алеманскиот швајцарски германски дијалект.

Географија[уреди | уреди извор]

Воздушен поглед од 400 m од Волтер Мителхолцер (1922)

Алтдорф се состои од градот што се наоѓа на рамната алувијална рамнина покрај Ројс, помеѓу десниот брег на Ројс и стрмните ридови на Росток на исток. На половина пат горните села Егберже на висока тераса над градот исто така припаѓаат на општината. Алтдорф се граничи со општините Атинхаузен и Сидорф преку Ројс на запад, Флелен, пристаништето село во Урнерзе на север, Бурглен во Шехентал на исток и југ и Шатдорф на југ.
Грешка во наводот: Има ознаки <ref> за група именувана како „note“, но нема соодветна ознака <references group="note"/>.