Алпски зајак

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Алпски зајак 
Lepus timidus 01.jpg
Научна класификација
Царство: Животни
Колено: Хордати
Класа: Цицачи
Ред: Зајаковидни
Семејство: Leporidae
Род: Lepus
Вид: L. timidus
Биномен назив
Lepus timidus
Карл Лине, 1758
Распространетост

Алпскиот зајак спаѓа во класата цицачи, ред гризачи (RODENTIA). Тој уште е познат како Бел зајак[2], а негово латинско име е Lepus timidis L.

Распространетост[уреди | уреди извор]

Во подрачјета на Северна Европа, каде што зимскиот период е долготраен и му оневозможува опстанок на обичниот зајак, таму живее посебен вид - бел зајак. На високите подрачја на Алпите преовладуваат слични карактеристики како и во Северна Европа, па се има развиено посебен вид на зајак, наречен алпски зајак. На овој вид единствено подрачје на неговото распространување го прави појасот на Алпите над 1.200 метри надморска височина.

Опис[уреди | уреди извор]

Во летно време бојата ме е жолтеникаво-кафена, а во зима сосема бела, со црни петна на врвот од ушите. Ушите му се малку покуси отколку на обичниот див зајак, а во тежина е нешто полесен од него.

Како се исхранува[уреди | уреди извор]

Исхраната му е прилично поскромна отколку на обичниот зајак, бидејќи алпската вегетација, до која во зимно време тешко може да допре, и во другиот дел од годината е мошне скудна.

Размножување[уреди | уреди извор]

Се пари во март или април, а женката носи 38 дена. Годишно женката се коти од два до три пати, а бројот на младите во едно легло изнесува 2-5.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Lagomorph Specialist Group (1996). Lepus timidus. Црвен список на загрозени видови на МСЗП. Верзија 2008. Меѓународен сојуз за заштита на природата. конс. January 28, 2010.  (англиски)
  2. „Ловечки прирачник“, Скопје, октомври, 1978