Алибеј (река)

Од Википедија — слободната енциклопедија
мост Алибеј

Алибеј е река на полуостровот Пашаели во европскиот дел на Турција, во Источна Тракија, во провинцијата на Истанбул. Изворот е во регионот Арнавуткој. Се влева во северниот дел на заливот Златен Рог на Босфорот [1] [2] .

На реката била изградена брана , формирајќи ја акумулацијата Алибеј , која се користи за снабдување на Истанбул со вода.

На устието на реката е поранешната термоелектрана Силахтарага [Silahtarağa Power Station] , деактивирана во 1983 година, сега музеј и изложбен центар SantralIstanbul [].

Во античко време бил познат како Кидар ( старогрчки: Κύδαρος старогрчки: Κύδαρος, латински: Cydarus).

Слатки води на Европа[уреди | уреди извор]

Меѓу Европејците, сливот на реките Алибеј (Кидар) и Кјагитхане (Варвисес) во Босфорот биле познати како Пресные воды Европы [Сладкие (пресные) воды Европы; Aquae Dulces Europae] ( француски: Les eaux douces d'Europe ). Во таканаречената ера на лалињата, под големиот везир Дамад Ибрахим Паша и султанот Ахмед III, била изградена брана на реката Варвисес, а бреговите на добиеното езерце, како и бреговите на реките, биле покриени со мермер и биле изградени прекрасни палати. Слатките води на Европа, како и слатките води на Азија (вливот на реките Ѓоксу и Кучуксу ) во отоманската ера станале омилено место за веселби во Истанбул.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. [[Image:Playing card k-35-106 {{{2}}}.svg|75px|{{{2}}} of K-35-106|]]
  2. [[Image:Playing card k-35-xxix {{{2}}}.svg|75px|{{{2}}} of K-35-XXIX|]]