Прејди на содржината

Алдрин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Алдрин
Алдрин
Назнаки
309-00-2 Н
ChemSpider 10292747
3Д-модел (Jmol) Слика
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Точка на топење
Парен притисок 7.5 × 10−5 mmHg @ 20oC
Опасност
NFPA 704
2
Дополнителни податоци
 Ок(што е ова?)  (провери)
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

Алдринот претставува органохлорно соединение кое се користело како инсектицид во текот на седумдесеттите години од минатиот век. Денес е забрането се користење како инсектицид во многу земји.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Robert L. Metcalf “Insect Control” in Ullmann’s Encyclopedia of Industrial Chemistry” Wiley-VCH, Weinheim, 2002. doi:10.1002/14356007.a14_263