Алагоас

Од Википедија — слободната енциклопедија
Знаме на Алагоас
Црквата „Света Марија“ во Марешал-Деодору

Алагоас (португалски: Alagoas) е една од 26-те сојузни држави во Бразил. Се наоѓа во североисточниот дел на државата, главен град е Масејо. Во Алагоас живеат 3,165,472 жители и зафаќа површина од 27,767 км2.