Акош Ковач (пејач)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Акош Ковач во 2008 година

Акош Ковач  (роден во Будимпешта , 6 април 1968 година) е унгарски поп - рок пејач-текстописец. Познат по своето пишување,соло кариера и изведување на сериозни, поетски поп песни, како и член на сега веќе непостоечката група Бонанза Банзаи. Ковач го користи своето име, Акош, во својата кариера. Неговото име е напишано Ако, за да го рефлектира унгарскиот изговор, кога неговата музика е дистрибуирана до англиски јазик. Неговите песни се наоѓаат на врвните листи на унгарската музика. [1]

Личен живот[уреди | уреди извор]

Ковач пораснал во семејство адвокати. Член на филмскиот клуб Пјер Паоло Пасолини , тој се стремел да биде режисер, но неговата мајка строго го забранил ова. Како компромис, тој присуствуваше на Универзитетот Корвиус во Будимпешта и дипломира во 1992 година со диплома за надворешна трговија.

Покрај унгарскиот, зборува и англиски и италијански. Тој е политички конзервативен. Тој е оженет со Кристина Еру, и тие имаат четири деца: Ката, Марци, Ана и Џулија.

Кариера[уреди | уреди извор]

Ковач е вклучен во многу музички проекти. Тој беше член на унгарскиот бенд Бонанза Банзаи , кој се подели во 1995 година. Во 1999 година тој ги превел песните на Фил Колинс за филмот на Дизни "Тарзан" на унгарски јазик. Покрај музиката, Ковач пишува и поезија.

Тој е првиот унгарски музичар кој подготви Blu-ray издание, имено видео и аудио снимки снимени во 29-те станици на турнејата 40+. Високиот квалитет на оваа публикација се карактеризира со фактот дека дури и додатоците ќе бидат презентирани во висока дефиниција. Се очекува да биде објавен во ноември 2009 година. По објавувањето, тој ќе направи неколку месеци пауза и ќе се фокусира на новите песни за неговиот следеналбум.

Дискографија[уреди | уреди извор]

  • 1993 - Karcolatok
  • 1993 - So Much Larger
  • 1994 - Test
  • 1994 - All is One
  • 1995 - Indiántánc
  • 1996 - Élő dalok
  • 1996 - Firedance
  • 1997 - Beavatás
  • 1997 - ÚjRaMIX
  • 1998 - I.D.S.
  • 1998 - Ikon
  • 1999 - Ismerj fel
  • 1999 - Call My Name
  • 2000 - Hűség
  • 2001 - A hét parancsszó
  • 2002 - Vertigo
  • 2002 - Új törvény
  • 2003 - Andante
  • 2004 - Az utolsó hangos dal
  • 2005 - X+I + Andante Extra
  • 2006 - Még közelebb
  • 2008 - Kaland a régi királlyal
  • 2009 - 40+
  • 2010 - A katona imája
  • 2011 - Arénakoncert 2011
  • 2012 - 2084

Со Bonanza Banzai:

  • 1989 - Induljon a banzáj!
  • 1990 - A jel
  • 1990 - The Compilation
  • 1991 - 1984
  • 1991 - A pillanat emlékműve
  • 1991 - Monumentum
  • 1992 - Bonanza Live Banzai
  • 1992 - Elmondatott
  • 1993 - Régi és új
  • 1994 - Jóslat
  • 1995 - Búcsúkoncert

Видео албуми:

  • 1992 - Bonanza Live Banzai (ВХС)
  • 1994 - Bonanza Banzai Ünnep '93 (ВХС)
  • 1995 - Ákos a Budapest Sportcsarnokban (ВХС)
  • 1998 - Beavatás-koncertfilm (ВХС)
  • 1999 - Ismerj Fel (ВХС)
  • 2001 - Hűség (ВХС и ДВД)
  • 2003 - Andante (ВХС и ДВД)
  • 2004 - Az Utolsó Hangos Dal (ВХС и дупло ДВД)
  • 2005 - Az Utolsó Hangos Dal - RÁADÁS (три ДВД-ња)
  • 2007 – Még Közelebb – Koncertfilm (три ДВД-ња)
  • 2008 - Bonanza Banzai - '87-'92 (ДВД)
  • 2009 - Bonanza Banzai - '94-'95 (ДВД)
  • 2009 - 40+ - Koncertfilm (ДВД и Блу-реј Диск)
  • 2010 - Szindbád Turné (ДВД)
  • 2011 - Arénakoncert 2011 (дупло ДВД и Блу-реј Диск)

Поезиуми:

  • 1991 - Dúdolnom kell
  • 1993 - Napló feletteseimnek
  • 1995 - Szavak és csendek
  • 1998 - Szív, seb, ész
  • 2000 - А hűség könyve

Исто така види[уреди | уреди извор]

  • Унгарски поп

наводи[уреди | уреди извор]

  1. SlágerNET

Надворешни врски[уреди | уреди извор]