Покраини во Тајланд

Од Википедија — слободната енциклопедија
Карта на покраините во Тајланд

Тајланд е поделен на 76 покраини[1] (тајландски: จังหวัด, „чангват“), кои географски влегуваат во шест области [2]. Главниот град Бангкок не е покраина, туку претставува специјално управно подрачје (но тука е вбројан во нив бидејќи е истостепена единица).[3] Покраините ги носат имињата на нивните административни центри.

Најголемо население и најгуста населеност има престолнината Бангкок. Најголема покраина по површина е Након Ратчасима, а најмала е Самут Сонгкрам. Најмалку жители има Ранонг, а најслабо населена е Ме Хонг Сон[4].

Секоја покраина има свој управник, назначен од Министерството за внатрешни работи. Единствениот исклучок од ова е Бангкок, чиј управник се бира со народно гласање.

Покраините се делат на вкупно 878 окрузи („ампе“, อำเภอ). Педeсетте окрузи на Бангкок се нарекуваат „кет“ (เขต). Секоја покраина има различен број на окрузи, од по три во најмалите до педесет во главниот град. Окрузите потоа се делат на подокрузи („тамбон“), а тие пак, на села („мубан“). Во Бангкок, подокрузите се нарекуваат „квенг“.

Список на покраини[уреди | уреди извор]

На списокот се наведени покраините со површина, население и густина на населеност, според состојбата во 2010 г.[5].

Амблем Покраина Админ. центар Население
(2010)
Површина (км²) Густина
жит/км2 (2010)
ИЧР[6] Кратенка ISO
Seal Bangkok.png Бангкок
(спец. упр. округ)
Пра Након 5.701.394 1.568,7 3.634,5 0,933 กท TH-10
Seal Ayutthaya.png Ајутаја Ајутаја 782.096 2.556,6 305,9 0,729 อย TH-14
Амнат Чарен Амнат Чарен 372.137 3.161,2 117,7 0,712 อจ TH-37
Seal Ang Thong.png Анг Тонг Анг Тонг 284.970 968,4 294,3 0,720 อท TH-15
Seal Bueng Kan.png Бунг Кан Бунг Кан 385.053 4.305 89,4 --- --- TH-38
Seal Buriram.png Бурирам Бурирам 1.553.765 10.322,9 150,5 0,729 บร TH-31
Seal Yala.png Јала Јала 487.380 4.521,1 107,8 0,687 ยล TH-95
Јасотон Јасотон 539.257 4.161,7 129,6 0,782 ยส TH-35
Seal Kalasin.png Каласин Каласин 982.578 6.946,7 141,4 0,718 กส TH-46
Seal Kamphaeng Phet.png Кампенг Пет Кампенг Пет 727.093 8.607,5 84,5 0,725 กพ TH-61
Seal Kanchanaburi.png Канчанабури Канчанабури 839.776 19.483,2 43,1 0,733 กจ TH-71
Seal Khon Kaen.png Кон Кен Кон Кен 1.767.601 10.886,0 162,4 0,850 ขก TH-40
Seal Krabi.png Краби Краби 432.704 4.708,5 91,9 0,805 กบ TH-81
Seal Lampang.png Лампанг Лампанг 761.949 12.534,0 60,8 0,748 ลป TH-52
Seal Lamphun.png Лампун Лампун 404.560 4.505,9 89,8 0,729 ลพ TH-51
Seal Loei.png Леј Леј 624.066 11.424,6 54,6 0,731 ลย TH-42
Seal Lopburi.png Лопбури Лопбури 755.854 6.199,8 121,9 0,742 ลบ TH-16
Seal Mae Hong Son.png Ме Хонг Сон Ме Хонг Сон 242.742 12.681,3 19,1 0,704 มส TH-58
Seal Maha Sarakham.png Маха Саракам Маха Саракам 940.911 5.291,7 177,8 0,729 มค TH-44
Мукдахан Мукдахан 339.575 4.339,8 78,2 0,728 มห TH-49
Seal Nakhon Nayok.png Након Најок Након Најок 252.734 2.122,0 119,1 0,758 นย TH-26
Seal of Nakhon Phanom Province.svg Након Паном Након Паном 703.392 5.512,7 127,6 0,778 นพ TH-48
Seal Nakhon Pathom.svg Након Патом Након Патом 860.246 2.168,3 396,7 0,682 นฐ TH-73
Seal Nakhon Ratchasima.png Након Ратчасима Након Ратчасима 2.582.089 20.494,0 126,0 0,815 นม TH-30
Seal Nakhon Sawan.png Након Саван Након Саван 1.073.495 9.597,7 111,8 0,752 นว TH-60
Seal Nakhon Si Thammarat.png Након Си Тамарат Након Си Тамарат 1.522.561 9.942,5 153,1 0,769 นศ TH-80
Seal of Nan province.svg Нан Нан 476.363 11.472,1 41,5 0,705 นน TH-55
Наративат Наративат 737.162 4.475,4 164,7 0,636 นธ TH-96
Seal Nong Bua Lamphu.png Нонг Буа Лампу Нонг Буа Лампу 502.868 3.859,0 130,3 0,714 นภ TH-39
Seal Nong Khai.png Нонг Кај Нонг Кај 912.937 1 3.027,0 124,5 1 0,755 นค TH-43
Seal Nonthaburi.png Нонтабури Нонтабури 1.101.743 622,3 1.770,4 0,743 นบ TH-12
Seal Phayao.png Пајау Пајау 486.304 6.335,1 76,8 0,722 พย TH-56
Seal Phang Nga.png Панг Нга Панг Нга 253.112 4.170,0 60,7 0,758 พง TH-82
Seal Phatthalung.png Паталунг Паталунг 509.534 3.424,5 148,8 0,713 พท TH-93
Seal Pattani.png Патани Патани 655.259 1.940,4 337,7 0,698 ปน TH-94
Seal Pathum Thani.png Патум Тани Патум Тани 985.643 1.525,9 645,9 0,805 ปท TH-13
Seal Phetchabun.png Петчабун Петчабун 996.031 12.668,4 78,6 0,745 พช TH-67
Seal Phetchaburi.png Петчабури Петчабури 464.033 6.225,1 74,5 0,798 พบ TH-76
Питсанулок Питсанулок 849.692 10.815,8 78,6 0,724 พล TH-65
Seal Phichit.png Пичит Пичит 552.690 4.531,0 122,0 0,693 พจ TH-66
Seal Prachinburi.png Прачинбури Прачинбури 466.572 4.762,4 98,0 0,755 ปจ TH-25
Seal Prachuap Khiri Khan.png Прачуап Кири Кан Прачуап Кири Кан 509.134 6.367,6 80,0 0,868 ปข TH-77
Seal Phrae.png Пре Пре 460.756 6.538,6 70,5 0,702 พร TH-54
Seal Phuket.png Пукет Пукет 345.067 543,0 635,5 0,921 ภก TH-83
Seal Rayong.png Рајонг Рајонг 626.402 3.552,0 176,4 0,802 รย TH-21
Seal Ranong.png Ранонг Ранонг 183.079 3.298,0 55,5 0,678 รน TH-85
Seal Ratchaburi.png Ратчабури Ратчабури 839.075 5.196,5 161,5 0,726 รบ TH-70
Seal Roi Et.png Рој Ет Рој Ет 1.309.708 8.299,4 157,8 0,732 รอ TH-45
Са Кеу Са Кеу 485.632 7.195,1 75,6 0,688 สก TH-27
Seal Sakon Nakhon.png Сакон Након Сакон Након 1.122.905 9.605,8 116,9 0,705 สน TH-47
Seal Samut Sakhon.png Самут Сакон Самут Сакон 491.887 872,3 563,9 0,758 สค TH-74
Seal Samut Prakan.png Самут Пракан Самут Пракан 1.185.180 1.004,1 1.180,3 0,825 สป TH-11
Seal Samut Songkhram.png Самут Сонгкрам Самут Сонгкрам 194.057 416,7 465,7 0,762 สส TH-75
Seal Saraburi.png Сарабури Сарабури 617.384 3.576,5 172,6 0,798 สบ TH-19
Seal Satun.png Сатун Сатун 297.163 2.479,0 119,9 0,655 สต TH-91
Seal Sing Buri.png Синг Бури Синг Бури 214.661 822,5 261,0 0,739 สห TH-17
Seal Sisaket.png Сисакет Сисакет 1.452.471 8.840,0 164,3 0,734 ศก TH-33
Seal Songkhla.png Сонгкла Сонгкла 1.357.023 7.393,9 183,5 0,681 สข TH-90
Seal Sukhothai.png Сукотај Сукотај 601.778 6.596,1 91,2 0,738 สท TH-64
Seal Suphanburi.png Супан Бури Супан Бури 845.950 5.358,0 157,9 0,744 สพ TH-72
Seal Surat Thani.png Сурат Тани Сурат Тани 1.000.383 12.891,5 77,6 0,849 สฎ TH-84
Seal Surin.png Сурин Сурин 1.381.761 8.124,1 170,1 0,751 สร TH-32
Seal Tak.png Так Так 525.684 16.406,6 32,0 0,735 ตก TH-63
Seal Trang.png Транг Транг 622.659 4.917,5 126,6 0,692 ตง TH-92
Seal Trat.png Трат Трат 220.921 2.819,0 78,4 0,675 ตร TH-23
Seal Ubon Ratchathani.png Убон Ратчатани Убон Ратчатани 1.813.088 15.744,8 115,2 0,800 อบ TH-34
Seal Udon Thani.png Удон Тани Удон Тани 1.544.786 11.730,3 131,7 0,907 อด TH-41
Утај Тани Утај Тани 327.959 6.730,3 48,7 0,704 อน TH-61
Seal Uttaradit.png Утарадит Утарадит 462.618 7.838,6 59,0 0,711 อต TH-53
Seal Chaiyaphum.png Чајапум Чајапум 1.127.423 12.778,3 88,2 0,748 ชย TH-36
Seal Chainat.png Чајнат Чајнат 334.934 2.469,7 135,6 0,756 ชน TH-18
Seal Chanthaburi.png Чантабури Чантабури 514.616 6.338,0 81,2 0,754 จบ TH-22
Seal Chachoengsao.png Чаченгсау Чаченгсау 673.933 5.351,0 125,9 0,708 ฉช TH-24
Seal Chiang Mai.png Чијанг Мај Чијанг Мај 1.640.479 20.107,0 81,6 0,904 ชม TH-50
Seal Chiang Rai.svg Чијанг Рај Чијанг Рај 1.198.218 11.678,4 102,6 0,716 ชร TH-57
Seal Chonburi.png Чонбури Чонбури 1.316.293 4.363,0 301,7 0,889 ชบ TH-20
Seal Chumphon.png Чумпон Чумпон 489.964 6.009,0 81,5 0,710 ชพ TH-86
1 податоците за населението и густината на покраината Нонг Кај ги опфаќаат и оние на покраината Бунг Кан, која се одвоила од Нонг Кај во 2011 г.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. [1]
  2. http://en.wikipedia.org/wiki/Податотека:Thailand_provinces_six_regions.png[мртва врска]
  3. http://countrystudies.us/thailand/78.htm
  4. Податоци од пописот во 2000 г.
  5. Национална статистичка служба на Тајланд
  6. Човековиот развој во Тајланд (англиски)
  • Tej Bunnag (1977). The provincial administration of Siam, 1892-1915: the Ministry of the Interior under Prince Damrong Rajanubhab. Kuala Lumpur; New York: Oxford University Press. ISBN 0-19-580343-4.
  • Министерство за покраинска управа (англиски)
  • „Покраини во Тајланд“. Statoids. (англиски) (англиски)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]