Џиновска секвоја

Од Википедија — слободната енциклопедија
Sequoiadendron giganteum
Дрвото "Гризли џин" ("Grizzly Giant") во Марипоса Гроув, национален парк Јосемити
Научна класификација
Царство: Растенија
Оддел: Иглолисни
Класа: Четинари
Ред: Боровидни
Семејство: Чемпреси
Род: Sequoiadendron
Вид: С. гигантеум
Научен назив
Sequoiadendron giganteum
Линдл.
Sequoiadendron giganteum

Џиновската секвоја (лат.: Sequoiadendron giganteum) е единствениот вид во родот Секвојадендрон (Sequoiadendron), и еден од трите видови на четинарски дрва познати како секвои класифицирани во фамилијата чемпреси (Cupressaceae) во потсемејството Sequoioideae, заедно со Sequoia sempervirens (обичната секвоја) и Metasequoia glyptostroboides (метасеквојата).

Џиновската секвоја е позната и под имињата Секвојадендрон (по родот) и Велингтонија. Џиновската секвоја уште е позната како и црвено дрво коешто се наоѓа во областите на Северна Калифорнија . Џиновската секвоја е најголемиот жив организам на планетата коешто живее околу 4900 години , а расте просечно 120 метри и е широка 11 метри. Во времето на диносаурусите имало разни врсти на секвоја , но со катаклизмата на диносаурусите пред 65 милиони години опстојале да живеат само две врсти на џиновска секвоја .