Њардвик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Поглед кон Њардвик

Њардвик (исландски: Njarðvík) — град во југозападниот дел на Исланд, во состав на општината Рејкјанеспајр на регионот Јужен Полуостров, брои околу 4.400 жители и е десетти град по големина во Исланд. Градот е поврзан со копнен, воден и воздушен сообраќај. Рејкјавик и Њардвик, заедно со уште неколку градови се сметаат за најважни индустриски, стопански и културни центри на државата.

Во 1995 г. Њардвик е споен со градот Кеплавик, образувајќи ја новата општина Рејкјанеспајр.