Јохан Штраус

Од Википедија — слободната енциклопедија

Јохан Штраус (германски: Johann Strauß) е име на три австриски композитори:

  • Јохан Штраус (татко) (1804-1849), или Јохан Штраус постариот, композитор, виолинист и популаризатор на валцерот
  • Јохан Штраус (син) (1825-1899), или Јохан Штраус помладиот, композитор, виолонист, познат како „Крал на валцерот“, син на Јохан Штраус постариот
  • Јохан Штраус (внук) (1866-1939), композитор, син на Едуард Штраус и внук на Јохан Штраус постариот