Јонија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Местоположба на Јонија во Мала Азија, назначена со жолто

Јонија (старогрчки Ἰωνία или Ἰωνίη) е регион во Мала Азија, денешна Турција, во околинат на денешен Измир. Името го добила по Јонците, народ кој во архајскиот период го населиле овој регион и островите од Егејското Море. Во класичниот период Јонија била една од најважните области за грчката култура, позната во својот јонски дијалект на старогрчкиот, по Јонската филозофска школа, како и по архитектонскиот тип јонски ред.