Јанира

Од Википедија — слободната енциклопедија

Јанира во старогрчката митологија било име на повеќе личности.

Митологија[уреди | уреди извор]

  1. Според Хесиодовата теогонија била една од Океанидите[1], веројатно божество Јонци, исто како што нејзината сестра Дорида била божество Дорци.[2]
  2. Хомер, Аполодор и Хигин ја споменуваат како една од Нереидите.[3][4]
  3. Ќерка на Ифис, краот на Аргос, била капанејева жена.[5]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Carlos Parada, 1997. Genealogical Guide to Greek Mythology}- -{Greek Mythology Link: OCEANIDS}-; -{List of OCEANIDS, daughters of Oceanus and Tethys
  2. -{theoi.com: Okeanides}-; -{NAMES OF OKEANIDES}-
  3. -{theoi.com: Nereides}-, Посетено на 4. 5. 2013.
  4. Carlos Parada, 1997. Genealogical Guide to Greek Mythology}- -{Greek Mythology Link: NEREIDS}-; -{List of NEREIDS
  5. -{Greek Myth Index: Ianeira}- Архивирано на 16 декември 2010 г., Посетено на 4. 5. 2013.