Фуран

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Фуран
Furan
Furan chemical structure.png
Назнаки
CAS бр. [110-00-9]
SMILES
Својства
Молекулска формула C4H4O
Моларна маса 68.07 g/mol
Изглед безбојна, испралива течност
Густина 0.936 g/mL
Точка на топење

-85.6 °C

Точка на вриење

31.4 °C

Штетност
Температура на запалување -35 °C
Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Infobox references

Фуранот, познат и како фурфуран, е хетероциклично органско соединение. Најчесто се добива од топлотното разложување на материите кои содржат пентоза, како целулозните цврсти материи, особено борово дрво. Фуранот е безбојна, запалива и високо испарлива течност со точка на вриење блиска до собната температура. Таа е токсична и може да е карциногена. Каталитичката хидрогенација на фуранот со помош на паладиумски катализатор дава тетрахидрофуран.

Синтеза и изолирање[уреди]