Пентоза

Од Википедија, слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Пентоза претставува јаглехидрат од групата на моносахаридите, кој содржи пет јаглеродни атоми. Пентозни шеќери се на пример рибоза и деоксирибоза.