Феникс (птица)

Од Википедија, слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Феникс

Феникс според египетската митологија е свето митолошко суштество, кое всушност е огнена птица.

Се сметало дека живее 500, 1.461 или 12.594 години. Фениксот е машка птица со црвено-златна боја. На крајот од својот живот, фениксот гори, а од пепелта се раѓа нов феникс. Според некои верзии на митот, новиот феникс е потомок на стариот што изгорел, а според други, новиот феникс е всушност стариот кој се преродил. Фениксот имал способност да се самоизлечи ако е повреден, а тоа ја докажува неговата бесмртност - симболот на огнот.

Друга негова карактеристика е дека со помош на солзите може да излечи каква било рана. Оваа митска птица има шарени перја и опашка од злато и црвено (или виолетова, сина, зелена и според некои легенди). Животниот циклус на фениксот трае од 500 до 1.000 години, а кон крајот на животот гради гнездо на гранчиња што потоа ги пали; гнездото и птицата се вивнуваат во пламен и се пеплосуваат, а од нив се создава јајце и излегува нов феникс. Новиот феникс е предодреден да живее толку колку што живеел постариот. Во некои приказни, градот Хелиополис („град на сонцето“) произлегол од останките на фениксот. Крикот на птицата се сметал за прекрасна песна.