Градови во Индија

Од Википедија, слободната енциклопедија
(Пренасочено од Список на градови во Индија)
Прејди на: содржини, барај

Ова е список на градови во Индија. Податоците се однесуваат само на градовите, без агломерации. Некои градови се достатно големи за да содржат други градови во нив, но истите се наведени посебно. Податоците за населението се од 2011 година.

Список[уреди]

1. Мумбај
2. Делхи
3. Бангалор
5. Ахмедабад
6. Ченај
7. Колката
8. Сурат
10. Џајпур
Место Град Население (2011) [1] Население (2001)[2] Сој. држава/Територија
1 Мумбај 12.478.447 11.978.450 Махараштра
2 Делхи 11.007.835 9.879.172 Делхи
3 Бангалор 8.425.970[Б 1] 5.438.065 Карнатака
4 Хајдерабад 6.809.970[Б 2] 3.637.483 Андра Прадеш
5 Ахмедабад 5.570.585 3.520.085 Гуџарат
6 Ченај 4.681.087[Б 3] 4.343.645 Тамил Наду
7 Колката 4.486.679 4.572.876 Западен Бенгал
8 Сурат 4.462.002 2.433.835 Гуџарат
9 Пуна 3.115.431 2.538.473 Махараштра
10 Џајпур 3.073.350 2.322.575 Раџастан
11 Лакнау 2.815.601 2.185.927 Утар Прадеш
12 Канпур 2.767.031 2.551.337 Утар Прадеш
13 Нагпур 2.405.421 2.052.066 Махараштра
14 Индаур 1.960.631 1.474.968 Мадја Прадеш
15 Тане 1.818.872 1.262.551 Махараштра
16 Бопал 1.795.648 1.437.354 Мадја Прадеш
17 Вишакапатнам 1.730.320 982.904 Андра Прадеш
18 Пимпри-Чинчвад 1.729.359 1.012.472 Махараштра
19 Патна 1.683.200 1.366.444 Бихар
20 Вадодара 1.666.703 1.306.227 Гуџарат
21 Газијабад 1.636.068 968.256 Утар Прадеш
22 Лудијана 1.613.878 1.398.467 Пенџаб
23 Агра 1.574.542 1.275.134 Утар Прадеш
24 Нашик 1.486.973 1.077.236 Махараштра
25 Фаридабад 1.404.653 1.055.938 Харајана
26 Мерат 1.309.023 1.068.772 Утар Прадеш
27 Раџкот 1.286.995 967.476 Гуџарат
28 Калјан-Домбивали 1.246.381 1.193.512 Махараштра
28 Васај-Вирар 1.221.233 Махараштра
29 Варанаси 1.201.815 1.091.918 Утар Прадеш
30 Сринагар 1.192.792 898.440 Џаму-Кашмир
31 Аурангабад 1.171.330 873.311 Махараштра
32 Данбад 1.161.561 99.258 Џарканд
33 Амритсар 1.132.761 966.862 Пенџаб
34 Нов Мумбај 1.119.477 704.002 Махараштра
35 Алахабад 1.117.094 975.393 Утар Прадеш
36 Ранчи 1.073.440 847.093 Џарканд
37 Хаура 1.072.161 1.007.532 Западен Бенгал
38 Коимбатор 1.061.447[Б 4] 930.882 Тамил Наду
39 Џабалпур 1.054.336 932.484 Мадја Прадеш
40 Гвалиор 1.053.505 827.026 Мадја Прадеш
41 Виџајавада 1.048.240 851.282 Андра Прадеш
42 Џодпур 1.033.918 851.051 Раџастан
43 Мадурај 1.016.885[Б 5] 928.869 Тамил Наду
44 Рајпур 1.010.087 605.747 Чатисгар
45 Кота 1.001.365 694.316 Раџастан
46 Гувахати 963.429 809.895 Асам
47 Чандигар 960.787 808.515 Чандигар
48 Солапур 951.118 872.478 Махараштра
49 Хубали-Дарвад 943.857 786.195 Карнатака
50 Барејли 898.167 718.395 Утар Прадеш
51 Морадабад 889.810 641.583 Утар Прадеш
52 Мајсур 887.446 755.379 Карнатака
53 Алигар 872.575 669.087 Утар Прадеш
54 Џаландар 862.196 706.043 Пенџаб
55 Тиручирапали 846.915[Б 6] 752.066 Тамил Наду
56 Бубанешвар 837.737 648.032 Ориса
57 Салем 831.038 696.760 Тамил Наду
58 Мира-Бајандар 814.655 520.388 Махараштра
59 Тируванантапурам 752.490 744.983 Керала
60 Биванди 711.329 598.741 Махараштра
61 Сахаранпур 703.345 455.754 Утар Прадеш
62 Горакпур 671.048 622.701 Утар Прадеш
63 Гунтур 651.382 514.461 Андра Прадеш
64 Биканер 647.804 529.690 Раџастан
65 Амравати 646.801 549.510 Махараштра
66 Ноида 642.381 305.058 Утар Прадеш
67 Билај 625.697 556.366 Чатисгар
68 Џамшедпур 629.659 573.096 Џарканд
69 Варангал 620.116 530.636 Андра Прадеш
70 Катак 606.007 534.654 Ориса
71 Фирозабад 603.797 279.102 Утар Прадеш
72 Кочи 601.574 596.473 Керала
73 Бавнагар 593.768 511.085 Гуџарат
74 Дерадун 578.420 426.674 Утараканд
75 Дургапур 566.937 493.405 Западен Бенгал
76 Асансол 564.491 475.439 Западен Бенгал
77 Нандед 550.564 430.733 Махараштра
78 Колхапур 549.283 493.167 Махараштра
79 Аџмер 542.580 485.575 Раџастан
80 Гулбарга 532.031 422.569 Карнатака
81 Џамнагар 529.308 443.518 Гуџарат
82 Уџајн 515.215 430.427 Мадја Прадеш
83 Лони 512.296 120.945 Утар Прадеш
84 Силигури 509.709 472.374 Западен Бенгал
85 Џанси 507.293 383.644 Утар Прадеш
86 Улхаснагар 506.937 473.731 Махараштра
87 Нелор 505.258 378.428 Андра Прадеш
88 Џаму 503.690 369.959 Џаму-Кашмир
89 Сангли-Мираџ и Купвад 502.697 436.781 Махараштра
90 Белгаум 488.292 399.653 Карнатака
91 Мангалор 484.785 399.565 Карнатака
92 Амбатур 478.134 310.967 Тамил Наду
93 Тирунелвели 474.838 411.831 Тамил Наду
94 Малегаон 471.006 409.403 Махараштра
95 Гаја 463.454 385.432 Бихар
96 Џалгаон 460.468 368.618 Махараштра
97 Удајпур 451.735 389.438 Раџастан
98 Махештала 449.423 385.266 Западен Бенгал
99 Тирупур 444.543 344.543 Тамил Наду
100 Даванагере 435.128 364.523 Карнатака
101 Кожикоде 432.097 436.556 Керала
102 Акола 427.146 400.520 Махараштра
103 Курнул 424.920 269.122 Андра Прадеш
104 Раџпур Сонарпур 423.806 336.707 Западен Бенгал
105 Бокаро 413.934 393.805 Џарканд
106 Јужен Дамдам 410.524 392.444 Западен Бенгал
107 Белари 409.644 316.766 Карнатака
108 Патијала 405.164 303.151 Пенџаб
109 Гопалпур 404.991 271.811 Западен Бенгал
110 Багаплур 398.138 340.767 Бихар
111 Тумакуру 396.604 248.929 Карнатака
112 Музафарнагар 392.451 316.729 Утар Прадеш
113 Батпара 390.467 442.385 Западен Бенгал
114 Панихати 383.522 348.438 Западен Бенгал
115 Латур 382.754 299.985 Махараштра
116 Дуле 376.093 341.755 Махараштра
117 Рохтак 373.133 286.807 Харајана
118 Корба 363.210 315.690 Чатисгар
119 Билвара 360.009 280.128 Раџастан
120 Брамапур 355.823 307.792 Ориса
121 Музафарпур 351.838 305.525 Бихар
122 Ахмеднагар 350.905 307.615 Махараштра
123 Матура 349.336 302.770 Утар Прадеш
124 Колам 349.033 361.560 Керала
125 Авади 344.701 229.403 Тамил Наду
126 Раџамандри 343.903 315.251 Андра Прадеш
127 Камархати 336.579 314.507 Западен Бенгал
128 Биласпур 330.106 274.917 Чатисгар
129 Шахџаханпур 327.975 296.662 Утар Прадеш
130 Биџапур 326.360 228.175 Карнатака
131 Рампур 325.248 281.494 Утар Прадеш
132 Шимога 322.428 274.352 Карнатака
133 Чандрапур 321.036 289.450 Махараштра
134 Трисур 315.596 317.526 Керала
135 Алвар 315.310 260.593 Раџастан
136 Бардаман 314.638 285.602 Западен Бенгал
137 Култи 313.977 289.903 Западен Бенгал
138 Какинада 312.255 296.329 Андра Прадеш
139 Низамабад 310.467 288.722 Андра Прадеш
140 Парбани 307.191 259.329 Махараштра
141 Хисар 301.249 256.689 Харајана
142 Ожукарај 300.028 217.707 Пондишери
143 Бихар Шариф 296.889 232.071 Бихар
144 Панипат 294.150 261.740 Харајана
145 Дарбанга 294.116 267.348 Бихар
146 Бали 291.972 260.906 Западен Бенгал
147 Ајзол 291.822 228.280 Мизорам
148 Девас 289.438 231.672 Мадја Прадеш
149 Ичалкаранџи 287.570 257.610 Махараштра
150 Тирупати 287.035 228.202 Андра Прадеш
151 Батинда 285.813 217.256 Пенџаб
152 Џална 285.349 235.795 Махараштра
153 Пурнија 280.547 171.687 Бихар
154 Сатна 280.248 225.464 Мадја Прадеш
155 Мау 279.060 212.657 Утар Прадеш
156 Сонипат 277.053 214.974 Харајана
157 Фарукабад 275.750 228.333 Утар Прадеш
158 Сагар 273.357 232.133 Мадја Прадеш
159 Дург 268.679 232.517 Чатисгар
160 Импал 264.986 221.492 Манипур
161 Ратлам 264.810 222.202 Мадја Прадеш
162 Хапур 262.801 211.983 Утар Прадеш
163 Анантапур 262.340 218.808 Андра Прадеш
164 Ара 261.099 203.380 Бихар
165 Каримнагар 260.899 205.653 Андра Прадеш
166 Етава 256.790 210.453 Утар Прадеш
167 Амбернат 254.003 203.795 Махараштра
168 Северен Дамдам 253.625 220.042 Западен Бенгал
169 Баратпур 252.109 204.587 Раџастан
170 Делхи 249.998 302.147 Делхи
171 Баранагар 248.466 250.768 Западен Бенгал
172 Тирувотијур 248.059 212.281 Тамил Наду
173 Рева 235.422 183.274 Мадја Прадеш
174 Мирзапур 233.691 205.053 Утар Прадеш
175 Рајчур 232.456 207.421 Карнатака
176 Пали 229.956 187.641 Раџастан
177 Рамагундам 229.632 236.600 Андра Прадеш
178 Ганганагар 224.773 210.713 Раџастан
179 Улуберија 222.175 202.135 Западен Бенгал
180 Најхати 221.762 215.303 Западен Бенгал
181 Синграули 220.295 185.190 Мадја Прадеш
182 Бидан Нагар 218.323 164.221 Западен Бенгал
183 Секундерабад 213.698 204.182 Андра Прадеш
184 Бидар 211.944 172.877 Карнатака
185 Бурханпур 210.944 193725 Мадја Прадеш
186 Гандинагар 208.299 195.985 Гуџарат
187 Хоспет 206.159 164.240 Карнатака
188 Нанглој Џат 205.497 150.948 Делхи
189 Пури 201.026 157.610 Ориса
190 Шрирампур 183.339 17.715 Западен Бенгал
191 Панвел 180.464 204.336 Махараштра
192 Деоли 169.410 119.432 Делхи
193 Тируванамалај 144.693 130.989 Тамил Наду

Поврзано[уреди]

Наводи[уреди]

  1. Градското подрачје на Бангалор е проширено во 2007 г. Наведениот податок се однесува на новите граници на градското подрачје.
  2. Градското подрачје на Хајдерабад е проширено во 2007 г. Наведениот податок се однесува на новите граници на градското подрачје.
  3. Градското подрачје на Ченај е проширено во 2011 г. Наведениот податок се однесува на старите граници на градското подрачје, бидејќи новите сè уште не се достапни.
  4. Градското подрачје на Коимбатор е проширено во 2010 г. Наведениот податок се однесува на старите граници на градското подрачје, бидејќи новите сè уште не се достапни.
  5. Градското подрачје на Мадурај е проширено во 2010 г. Наведениот податок се однесува на старите граници на градското подрачје, бидејќи новите сè уште не се достапни.
  6. Градското подрачје на Тиручирапали е проширено во 2010 г. Наведениот податок се однесува на старите граници на градското подрачје, бидејќи новите сè уште не се достапни.

Надворешни врски[уреди]