Градови во Кина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Според административната поделба на Народна Република Кина, градовите се делат поделени на три нивоа: општински, обласни и окружни.

Потпокраинските градови се сметаат за места на обласно ниво, а подобласните се места на окружно ниво, но со поголема самоуправна власт од другите градови на тоа ниво.

Врз основа на пописот од 2000, најголеми градови се четирите централно-управувани општини, во кои спаѓаат густонаселени урбани подрачја, населби, и големи рурални целини: Чунгќинг (30,5 милиони), Шангај (16,4 милиони), Пекинг (13,5 милиони) и Тјенѓин (9,8 милиони).

Други поголеми градови се Вухан (5,1 милиони), Шенјанг (4,8 милиони), Гуангџоу (3,8 милиони), Ченгду (3,2 милиони), Сиан (3,1 милиони) и Чангќуен (3 милиони).

Кон крајот на 2002 г. НР Кина имала над 660 градови, од кои 10 со повеќе од 4 милиони во урбаното подрачје; 23 имале помеѓу 2 и 4 милиони; 138 имале помеѓу 1 и 2 милиона; 279 имале помеѓу 500.000 и 1 милион; 171 имале помеѓу 200.000 и 500.000 и 39 биле со помалку од 200.000 жители.[1]

Најголеми градови[уреди]


НР Кина има десетици големи градови, од 3 спаѓаат во 55-те глобални градови во светот.[2]


Бр. Град Урбано население123 Ниво Покраинска единица
1 上海 - Шангај 9.495.701 Општина Шангај
2 北京 - Пекинг 7.296.962 Општина Пекинг
3 香港 - Хонгконг 6,780,000 САР Хонгконг
4 天津 - Тјенѓин 5.066.129 Општина Тјенѓин
5 武汉 - Вухан 4.488.892 потпокраински град Хубеј
6 广州 - Гуангџоу 4.154.808 потпокраински град Гуангдунг
7 沈阳 - Шенјанг 3.981.023 потпокраински град Љаонинг
8 重庆 - Чунгќинг 3.934.239 Општина Чунгќинг
9 南京 - Нанѓинг 2.822.117 потпокраински град Ѓангсу
10 哈尔滨 - Харбин 2.672.069 потпокраински град Хејлунгѓанг
11 西安 - Сиан 2.588.987 потпокраински град Шенси
12 成都 - Ченгду 2.341.203 потпокраински град Сечуан
13 长春 - Чангчуен 2.223.170 потпокраински град Ѓилин
14 大连 - Далеан 2.118.087 потпокраински град Љаонинг
15 杭州 - Хангџоу 1.932.612 потпокраински град Џеѓанг
16 济南 - Ѓинан 1.917.204 потпокраински град Шандунг
17 太原 - Тајјуен 1.905.403 обласен град Шанси
18 青岛 - Ќингдао 1.867.365 потпокраински град Шандунг
19 郑州 - Џенгџоу 1.688.681 обласен град Хенан
20 石家庄 - Шеѓаџуанг 1.632.271 обласен град Хебеј
Белешки
  • 1 без подвижно население
  • 2 без населби и села
  • 3 Проценка (јуни 2008)

Општини[уреди]

(Општините се единици на покраинско ниво.)

Покраини[уреди]

(Тука се наведени само градовите на обласно ниво, но не и на окружно ниво. Покрај тоа, наведени се само поголемите градови.)

Анхуеј[уреди]

Гансу[уреди]

Гуангдунг[уреди]

Гуејџоу[уреди]

Јунан[уреди]

Љаонинг[уреди]

Сечуан[уреди]

Фуѓен[уреди]

Хајнан[уреди]

Хебеј[уреди]

Хејлунгѓанг[уреди]

Хенан[уреди]

Хубеј[уреди]

Хунан[уреди]

Ќингхај[уреди]

Џеѓанг[уреди]

Ѓанси[уреди]

Ѓангсу[уреди]

Ѓилин[уреди]

Шандунг[уреди]

Шанси[уреди]

Шенси[уреди]

Автономни региони[уреди]

Внатрешна Монголија[уреди]

Гуангси[уреди]

Нингсја[уреди]

Синџанг[уреди]

Тибет[уреди]

Специјални административни региони[уреди]

Специјалните административни региони имаат унитарни управи без определен град.

Макао[уреди]

Crystal Clear app xmag.svg Главна статија: „Општини во Макао.

Овие општини порано се нарекувале „фрегезии“ (freguesia), управни единици воспоставени од Португалците. Овој термин се користи и денес, но неслужбено.

Хонгконг[уреди]

Crystal Clear app xmag.svg Главна статија: „Список на градови во Хонгконг.

Најголемите урбани подрачја:

Видете исто така[уреди]

Наводи[уреди]

  1. [1]
  2. Сите кинески називи погоре се напишани со упростено писмо, освен Коулун, кој е со традиционално.

Надворешни врски[уреди]