Скопска Црна Гора

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Скопска Црна Гора
Skopska Crna Gora-MKD.JPG
Поглед на Скопска Црна Гора од југ
Надм. вис. 1.651 м 
Местоположба
Скопска Црна Гора се наоѓа во Македонија
Скопска Црна Гора
Скопска Црна Гора на карта на Македонија
Координати 42°11′24″ СГШ 21°26′24″ ИГД / 

Скопска Црна Гора — средновисока планина во северна Македонија. Се издига помеѓу: Скопската Котлина од југ, Кумановската Котлина од исток, Гњиланската од север (во Косово) и долината на река Лепенец од запад. Планината се протега во правец ЈЗ-СИ, со највисок врв Рамно (1.651 м). Останати повисоки врвови се Соколовец и Душановец. Настаната е со раседнување. Составена е од кристалести шкрилци и еруптивни карпи, преку кои лежат мезозојски карпи и терциерни седименти. Со долината на Липковска Река поделена е на два дела: западен-повисок и источен понизок познат под името Карадаг. На Скопска Црна Гора се наоѓаат изворишта на поголем број речни текови.Целиот крај околу планината понекогаш се вика Црногорија и е многу богат со цркви и манастири на пример манастирите Матејче и Свети Ѓорѓи на источната страна и манастирите Свети Архангел и Света Богородица на западната страна.[1]

Птекло на името[уреди | уреди извор]

Не е познат периодот од кога оваа област се нарекува со своето денешно име или назив со кој се именува, меѓутоа се смета дека за првпат била спомената во 13 век кога Бугарскиот цар Константин Тих ги оставил селата во својата задужбина, потоа Црна Гора повторно се споменува во 1300 год, во повелбата на кралот Милутин во црквата Свети Ѓорѓи во Скопје. Во 15 век Црна Гора е спомената во житието на деспотот Стефан Константин Филозоф. Турците по освојувањето на Скопје го превеле името од Црна Гора во името во Кара-Даг, и овој израз сè уште може да се најде во употреба до ден денес. [2]

Населени места[уреди | уреди извор]

Скопска Црна Гора или уште позната и како Света Гора поради присуството на цркви и манастири во поголемиот дел на територијата, преставува населено место со селата (тргнувајќи во правец општина Бутел - кон север) с. Бразда, с. Глуво, с.Мирковци, С.Бањани, с. Горњани, с. Кучевиште, с. Побожје, с.Бродец, потоа албанските села с.Брест, с. Танушевци, сите овие села се наоѓаат на одалеченост од 1, 2.-4-7 км едни од други. Секое село се одликува со посебна црква и манастирски комплекс кои изобилуваат со природна убавина и пленат со својата старост.

Манастирски комплекси[уреди | уреди извор]

Не случајно името Света Гора доаѓа од бројните светилишта, меѓу кои се вбројуваат манастирите во :

 • св. Илија - Чардак,
 • св. Илија- с. Бањани,
 • св. Архангел Михаил -с.Кучевиште,
 • св.Атанасиј Велики- с.Глуво,
 • св. Богородица - Побожје,
 • св. Богородица - Горњани,
 • св.Ѓорѓија- с. Мирковци,
 • св. Богородица -с.Мирковци-Чардак,
 • св.Спас- с.Кучевиште,
 • св. Никита-с. Горњани, повеќето манастири се со старосна граница од 14 век па нагоре.

Во повеќето манастири може да се ноќева, односно манастирот овозможува престој од една ноќ доколку има потреба за истото, а такви се: Св. Никита, Св. Архангел, Св. Илија итн.

Цркви во Скопска Црна Гора[уреди | уреди извор]

 • Св. Никола - с. Мирковци,
 • Св. Никола с.Глуво,
 • Св. Никола - с. Кучевиште ,
 • Св. Троица с. Чучер ,
 • Св. Ѓорѓија - с. Бањани, итн.

Училишта во Скопска Црна Гора[уреди | уреди извор]

На територијата на Скопска Црна Гора има четири основни училишта, и тоа во с. Мирковци - ОУ. „Александар Урдревски“ потоа како подружница на ОУ Александар Урдаревски- с. Мирковци е ОУ „Александар Урдревски“ во с. Блаце - (албанска паралелка) с. Кучевиште ОУ. “ Кирил и Методиј“ (со српска паралелка- односно се изучува материјата за ОУ на српски јазик)и како негова подружница е ОУ „Кирил и Методиј“ - с. Побожје - со паралелки од прво до 4- то оделение.

Туристички места[уреди | уреди извор]

Покрај природните убавини и планинскиот масив неизбежно е да не се споменат туристичките места и локаци за рекреативен одмор, освен во манастирските комплекси и во нивната непосредна близина, во туристички места се вбројуваат и:


Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Т. Андоновски, И. Милевски, Геоморфолошки карактеристики на Кумановската Котлина, „Географски разгледи“, кн. 36, Скопје, 2001
 2. С. Томић, Скопска Црна Гора, Српски етнолошки зборник 3, Београд 1905, 409-417.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]