Мочна киселина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Мочната (урична) киселина е хемиско соединение на јаглеродот, кислородот и водородот. Таа е краен оксидациски продукт на метаболизмот на пуринските бази во телото на човекот и се наоѓа во мали количества во урината.

Мочната киселина е краен продукт на азотниот метаболизам кај птиците и рептилите, за разлика од луѓето и многу други животни каде што главен продукт е уреата. Кај животните кои произведуваат мочна киселина во големи количества, истата се екскретира преку фецесот. Луѓето произведуваат мали количества од оваа киселина, додека зголемувањето доведува до појава на артритис попознат како подагра (гихт).

Наслов[уреди]