Звонко Богдан

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Звонко Богдан

Звонко Богдан во 2006 г.
Биографски податоци
Роден(а) 5 јануари 1942 (1942-01-05) (72 г.)
Сомбор
Потекло Војводина, Србија
Жанрови тамбурица
народна музика
Занимања пејач, текстописец
Инструменти пеење
Период на активност 1971–

Звонко Богдан (р. 5 јануари 1942 во Сомбор) е истакнат изведувач на народни тамбурашки и староградски песни од Војводина, Србија. Освен тоа што е славен пејач, тој е и композитор, сликар и џокеј, и ужива имиџ на боем и џентлмен. Живеел во Виена за време на 1990-тите години, и се вратил во Војводина по падот на Слободан Милошевиќ. Сега живее во Суботица.

Биографија[уреди]

Звонко Богдан е роден во Сомбор, кој во тоа време бил под унгарска окупација (Втора светска војна), во семејство Буњевци.

Пее како негови така и традиционални песни (особено буњевски) во придружба на тамбураши. Некои од песните ги компонирал самиот (како Хеј салаши на северу Бачке). Има и песни на унгарски и ромски.

На неговите изведби го придружуваат ансамблите „Тамбурашки оркестар Јанике Балажа“ од Војводина и „Загребачки тамбураши“ од Хрватска. Звонко Богдан е сѐ уште многу активен и изведува во Војводина и Хрватска, како и ширум светот каде живеат луѓе од тие краишта.

Некои од неговите најпопуларни песни се:

Дискографија[уреди]

  • 1973: „Звонко Богдан“
  • 1973: „Бисери народне музике“
  • 1974: „Звонко Богдан пева за Вас“
  • 1976: „Што се боре мисли моје“
  • 1981: „Звонко Богдан и тамбурашки оркестар Јанике Балажа“
  • 1984: „Леголас“
  • 1980: „Звонко Богдан“
  • 1984: „Песме и песници“
  • 1990: „Звонко Богдан“
  • 2001: „Живот тече у лаганом ритму
  • 2003: „Раритети“

Музика[уреди]

Поврзано[уреди]