Елтон Џон

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај


Елтон Џон
Биографски податоци
Родено име Реџиналд Кенет Двајт
Роден(а) 25 март 1947
Жанрови рок
Занимања пејач, текстописец, композитор, пијанист
Инструменти пијано, тастатура
Период на активност 1969 - денес
Мреж. место http://www.eltonjohn.com

Реџиналд Кенет Двајт (англ. Reginald Kenneth Dwight), (роден на 25 март 1947 година), подобро познат како Елтон Џон (англ. Elton John), е англиски пејач, текстописец, композитор и пијанист.

Кариера[уреди]

Елтон Џон објавен првиот албум, но прв ја мина незабележани. Со својот втор албум, Elton John, издаден во 1970 година, се стекнал меѓународна слава.

Во 1972 година со албумот Honky Chateau го става нов музички стил. Тој е во состојба да напишат и снимат албум брзо помеѓу кола, неговиот договор со DJM, наметнување на ослободувањето на два албуми од една година, и го одведе во САД, Австралија, Нов Зеланд и Јапонија.

Со Goodbye Yellow Brick Road (1973), Елтон Џон потребни во поп на време. Ова се поврзува со двоен албум предизвика хит Candle in the Wind, Bennie and the Jets или Goodbye Yellow Brick Road. Албумот е уште се смета за најголем успех на уметникот.

Елтон Џон и неговата група, исто така, објави уште два албуми, Captain Fantastic and the Brown Dirt Cowboy (1975) и Blue Moves (1976), често се смета за најдобро во неговата кариера.

Во 40 години кариера, тој има продадено над 250 милиони албуми и 100 милиони синглови.

Дискографија[уреди]

  • Empty Sky (1969)
  • Elton John (1970)
  • Tumbleweed Connection (1970)
  • Madman across the Water (1971)
  • Honky Chateau (1972)
  • Don't shoot me, I'm only the Piano Player (1973)
  • Caribou (1974)
  • Captain Fantastic and the Brown Dirt Cowboy (1975)
  • Rock of the Westies (1975)
  • Blue Moves (1976)
  • A Single Man (1978)
  • Victim of Love (1979)
  • 21 at 33 (1980)
  • The Fox (1981)
  • Jump up (1982)
  • Too low for Zero (1983)
  • Beaking Hearts (1984)
  • Ice on Fire (1985)
  • Leather Jackets (1986)
  • Reg strikes back (1988)
  • Sleeping with the Past (1989)
  • The One (1992)
  • Made in England (1995)
  • The Big Picture (1997)
  • Songs from the West Coast (2001)
  • Peachtree Road (2004)
  • The Captain and the Kid (2006)

Надворешни врски[уреди]