Бекасови

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Бекасови
Бекасови
Период: доцна креда-денес,
Маскирана калуѓерка (Vanellus miles)
Научна класификација [ у ]
Класа: Птици
Поткласа: Нови птици
Ред: Бекасови
Huxley, 1867
Фамилии

во текстот.

Бекасовите птици (науч. Charadriiformes) се ред од мали до средно големи птици кој вклучува околу 350 вида, а се распространети низ целиот свет. Повеќето од видовите живеат крај вода и се хранат со без’рбетници или други ситни животни. Во тежина варираат од 19 гр. до 2 кг. Многу од видовите имаат долги нозе со три прста, а често и подвижен четврти прст. Обично се гнездат на земја, но некои прават гнездо и на дрво. Пилињата се веднаш способни сами да се хранат. Овие птици се долговечни, а живеат во мочвари и на бреговите од езерата и морињата, некои од нив живеат во пустински делови и шуми.

Систематизација[уреди | уреди извор]

Подредови[уреди | уреди извор]

Редот на бекасовите се дели на 3 подреда:

 • Бекаси (Charadrii): типични крајбрежни птици;
 • Галеби (Lari): ова се малку поголеми видови кои ловат риба од морето, или се хранат од остатоци од брегот, грабат од други помали видови и се адаптирале на живот и на копно;
 • Норки, алки (Alcae): крајбрежни птици што гнездат на морски гребени и „летаат“ под вода во лов на риба.

Фамилии[уреди | уреди извор]

 • Подред Scolopaci
  • Фамилија Scolopacidae
 • Подред Thinocori
  • Фамилија Rostratulidae
  • Фамилија Jacanidae
  • Фамилија Thinocoridae
  • Фамилија Pedionomidae
 • Подред Lari
  • Фамилија Laridae
  • Фамилија Rhynchopidae
  • Фамилија Sternidae
  • Фамилија Alcidae
  • Фамилија Stercorariidae
  • Фамилија Glareolidae
  • Фамилија Dromadidae
 • Подред Turnici
  • Фамилија Turnicidae
 • Подред Chionidi
  • Фамилија Burhinidae
  • Фамилија Chionididae
  • Фамилија Pluvianellidae
 • Подред Charadrii
  • Фамилија Ibidorhynchidae
  • Фамилија Recurvirostridae
  • Фамилија Haematopodidae
  • Фамилија Charadriidae

Литература[уреди | уреди извор]


Катогија:Птици по класификација