Боливарска алијанса на народите на нашата Америка: Разлика помеѓу преработките

Од Википедија — слободната енциклопедија
[непроверена преработка][непроверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
Ред 21: Ред 21:
[[fr:Alliance Bolivarienne pour les Amériques]]
[[fr:Alliance Bolivarienne pour les Amériques]]
[[it:Alleanza Bolivariana per le Americhe]]
[[it:Alleanza Bolivariana per le Americhe]]
[[ja:米州ボリバル代替統合構想]]
[[ko:아메리카를 위한 볼리바르 대안]]
[[ko:아메리카를 위한 볼리바르 대안]]
[[nl:Bolivariaans Alternatief voor de Amerika's]]
[[nl:Bolivariaans Alternatief voor de Amerika's]]

Преработка од 15:40, 19 октомври 2009

Боливарската алтернатива за Америките (шпански: Alternativa Bolivariana para las Américas, ALBA) е проект за политичка, социјална и економска соработка помеѓу латино-американските земји. Неа ја предложија Венецуела и Куба како алтернатива на Зоната на слободна трговија на Америките (FTAA на англиски или ALCA на шпански), предложена од страна на САД. Терминот „боливарска“ се однесува на Симон Боливар, борецот за независност на латино-американските земји од шпанската колонијална власт.

Првиот договор во рамките на овој проект е потпишан во Хавана на 14 декември 2004 година од страна на венецуеласкиот претседател Хуго Чавез и кубанскиот претседател Фидел Кастро. На почетокот, договорот имаше за цел размена на медициски ресурси и нафта помеѓу двете земји. Венецуела испорачува околу 96.000 барели нафта дневно за Куба по поволни цени, а Куба испрати околу 20.000 лива медицински персонал и неколку илјади учители да работат во сиромашните средини во Венецуела.

По победата на Ево Моралес на изборите во Боливија, на 29 април 2006 година и Боливија се приклучи кон проектот.

И сандинистичкиот лидер Даниел Ортега, кој победи на изборите во Никарагва во ноември 2006 година, го поддржува приклучувањето на Никарагва во АЛБА.