Pardofelis

Од Википедија — слободната енциклопедија
Pardofelis
Pardofelis marmorata
Научна класификација
Царство: Животни (Animalia)
Колено: `Рбетници (Vertebrata)
Класа: Цицачи (Mammalia)
Ред: Месојадци (Carnivora)
Семејство: Мачки (Felidae)
Потсемејство: Felinae
Род: Pardofelis
(Severtzov, 1858)
Видови

Pardofelis се род цицачи од семејството Felidae. Никола Северцов предложи името Pardofelis во 1858 како родово име за еден вид на мачки што живее во тропска Азија, мермерестата мачка, Pardofelis marmorata.

Британскиот зоолог Реџиналд Инес Покок во 1917 година признати таксономска класификација Pardofelis, кој вклучува два видови: Pardofelis marmorata и Pardofelis badia. Тој навести афинитет на два вида, бидејќи нивните черепи имаат слични одлики.

До 2006 година, таксономска класификација на род Pardofelis како монотипни род имаше широко признавање. Брајан и Џонсон (2007) врз основа на ДНК тестови вклучени во родот Pardofelis три видови - мермерестата мачка, Pardofelis marmorata; азиската златна мачка, Pardofelis temminckii, беj мачка, Pardofelis badia. Заеднички предок на три видови од овој род живеел пред 5,41 милиони години, заеднички предок на беj мачка и азиската златна мачка живеел околу пред 4 милиони години, долго време пред островот Борнео, каде што живее беј мачка беше целосно изолиран. Ова таксономска рекласификација беше усвоени од страна на група експерти од мачки IUCN.

Извори[уреди | уреди извор]