Divina dispensatione

Од Википедија — слободната енциклопедија
Папата Евгениј III.

Divina dispensatione ― името на двете папски бул издадени од папата Евгениј III. Првата била издадена на 5 октомври 1146 година до свештенството во Италија, повикувајќи ги Италијанците да се приклучат на Втората крстоносна војна.[1] Втората била издадена на 11 април 1147 година во Троа и повикала на Вендската крстоносна војна против паганските Словени.[2] Во втората била Евгениј изјавил:

Некои од вас, сепак, сакаат да учествуваат во толку свето дело и награда и планираат да одат против Словените и другите незнабожци што живеат на север и да ги потчинат, со Господова помош, на христијанската религија. Ние внимаваме на посветеноста на овие луѓе и на сите оние кои не го прифатија крстот за одење во Ерусалим и кои решија да тргнат против Словените и да останат во духот на посветеноста на таа експедиција, како што е пропишано. го даваме истото простување на гревот...и истите временски привилегии како и на крстоносците во Ерусалим.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Giles Constable, 'The Second Crusade as seen by Contemporaries', Traditio Vol. 9 (1953), p. 255.
  2. Pegatha Taylor, 'Moral Agency in Crusade and Colonization: Anselm of Havelberg and the Wendish Crusade of 1147', The International History Review Vol. 22, No. 4 (Dec., 2000), p. 772.