Arecidae

Од Википедија — слободната енциклопедија

Arecidae е ботаничко име на подкласа.Описот на подкласата ќе варира во зависност од таксономскиот систем што се користи (има многу такви системи ); единствениот услов е да го вклучува семејството Arecaceae.

Arecidae во системот Тахтајан[уреди | уреди извор]

Системот Тахтајан [1] го користел ова име за подкласа од класата Liliopsida.

 • подкласа Arecidae
  суперред Arecanae
  нарачајте Arecales
  фамилија Arecaceae (или Palmae )
  нарачајте Циклантали
  фамилијата Cyclanthaceae
  нарачајте Аралес
  фамилијата Araceae
  фамилијата Lemnaceae
  нарачајте Pandanales
  фамилијата Pandanaceae
  нарачајте Typhales
  фамилијата Sparganiaceae
  фамилијата Typhaceae

Arecidae во системот Cronquist[уреди | уреди извор]

Системот Cronquist (1981) го користел ова име за подкласа во класата Liliopsida (еднокотиледони), со опишување:

 • подкласа Arecidae
  нарачајте Arecales
  фамилија Arecaceae (или Palmae)
  нарачајте Циклантали
  фамилијата Cyclanthaceae
  нарачајте Pandanales
  фамилијата Pandanaceae
  нарачајте Аралес
  фамилијата Acoraceae
  фамилијата Araceae
  фамилијата Lemnaceae

APG II систем[уреди | уреди извор]

Системот APG II не користи формални ботанички имиња над рангот на редот; тој ги доделува растенијата вклучени во оваа подкласа од страна на Кронквист во различни таксони низ кладните еднокотови . Со други зборови, според денешните стандарди, подкласата на Кронквист не беше „добра“ група.

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. A. Takhtajan (1969). Flowering plants: origin and dispersal. Преведено од C. Jeffrey.