Ad majorem Dei gloriam

Од Википедија — слободната енциклопедија
A.M.D.G. врежано на хорот од црквата Свети Игнасио во Масачусетс, при Бостонскиот колеџ

Ad maiorem Dei gloriam или Ad majorem Dei gloriam (кога "i" во латинскиот јазик има функција на согласка, тоа најчесто се чита "j")(македонски: За поголема Божја слава), познато и по кратенката AMDG е мотото на Исусовото општество, монашки ред во Римокатоличката црква, чии членови со познати како Исусовци. Оваа фраза се смета дека ја смислил основачот на редот Игнасио Лојололски и го претставува основниот принцип на дејствување на редот. Суштината во користењето на оваа фраза е сè што се прави во животот (работа, студии, молитва) да се прави за поголема слава на Бога.

Оваа фраза често е парафразирана и гласи:Ad majorem homini gloriаm (мак.За поголема човекова слава).

Фразата A.M.D.G. често била дел од потписите на Јохан Себастијан Бах[1] и на покојниот папа Јован Павле II[2].

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. PCUSA.org: A.M.D.G. — Мајкл Л. Линдвал, The Соѕидана презвитеријанската црква во Њујорк Архивирано на 12 август 2006 г.(Проповед на тема на ова мото.); Посетено на 18 декември, 2006.
  2. Catholic.net. „Човек на годаината: Јован Павле II“. Посетено на 2007-12-08.