9 јануари (настани)

Од Википедија — слободната енциклопедија
1431  Во Руан, седиштето англиската окупациона влада, започнува судењето на Јованка Орлеанка.
1960  Започнува изградбата на Асуанската брана во Египет.
1991  Претседателството на СФРЈ усвојува наредба со која изречно се бара расформирање на сите нерегуларни вооружени формации на територијата на државата.
1996  Британската новинска куќа Би-би-си почна да емитува програма и на македонски јазик.