5 февруари (настани)

Од Википедија — слободната енциклопедија
1576  Анри Наварски, подоцна познат како прв бурбонски крал Анри IV, се преобратил од протестант во католик за да си го осигура францускиот престол.
1924  Кралската опсерваторија во Гринич, Англија започнала да емитува радиосигнал за точно време на секој час.
1958  Гамал Абдел Насер, еден од основачите на Движењето на неврзаните, бил избран за претседател на Египет.
1994  За време на војната во Босна и Херцеговина, над 60 луѓе загинале и уште 200 биле ранети на пазарот во Сараево од топовска граната испалена од српските позиции.