Прејди на содржината

27 август (настани)

Од Википедија — слободната енциклопедија
1944  Била формирана Петнаесеттата Поречка Бригада кај селото Брезница.
1945  По објавувањето на јапонската капитулација американските трупи почнаа да се истоваруваат на територијата на поразената Јапонија. Првите единици се истоварија на аеродромот Ачуга, а потоа флотата од 383 воени бродови во придружба на 1.300 авиони впловија во Токискиот Залив. Тоа беше првпат Јапонија да капитулира.