Прејди на содржината

12 јануари (настани)

Од Википедија — слободната енциклопедија
1915  Претседателскиот дом на САД го отфрли предлогот жените да добијат право на глас.
1945  Втора светска војна: Во текот на жестоките борби на Ардените, Сојузничките сили тргнале во голема офанзива против Третиот Рајх. Брзо ја пробиле непријателската одбрана во длабочина од 150 километри, а на 3 февруари првите тенкови стасале до Кистрин и Франкфурт.