Прејди на содржината

1,3,5-Тријаза-7-фосфаадамантан

Од Википедија — слободната енциклопедија

1,3,5-Тријаза-7-фосфаадамантан (PTA) е хемиско соединение со формула C6H12N3P, производ на замена на азотниот атом на хексаметилентетрамин со атом на фосфор. Растворлив е во вода, метанол, трихлорометан, ацетон, етанол и DMSO, нерастворлив во јаглеводороден растворувач. Како реагенс во органската синтеза, се користи како лиганд за комплекси на преодни метали и како катализатор за реакциите на Бејлис-Хилман.

Подготовка[уреди | уреди извор]

Хексаметилентетрамин реагира со тетракис(хидроксиметил)фосфониум хлорид, натриум хидроксид и формалдехид во вода за да се добие производот.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Donald J. Daigle; Tara J. Decuir; Jeffrey B. Robertson; Donald J. Darensbourg (2007-01-05). 1,3,5-Triaz-7-Phosphatricyclo[3.3.1.1 3,7 ]Decane and Derivatives. John Wiley & Sons, Inc. стр. 40–45. doi:10.1002/9780470132630.ch6. ISBN 9780470132630.