Прејди на содржината

Шумски белец

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Leptidea|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Шумски белец
Шумски белец
Шумски белец
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Leptidea
Вид: Шумски белец
Научен назив
Leptidea sinapis
(Linnaeus, 1758)

Шумскиот белец (Leptidea sinapis) е пеперутка од семејството на пеперутки белци. Оваа пеперутка е мала која може да се пронајде во Европа, воглавно Северна и Западна Европа, но ја има и во Македонија.[1] Оваа пеперутка има бели крилја со сиви или жолтеникави нијанси во средишниот или крајниот дел од крилјата.[2] Таа лета споро и ниско.[3] Мажјаците може да се парат неколку пати годишно, но женките се парат еднаш.[3][4]

Подвидови[уреди | уреди извор]

Има неколку подвидови на оваа пеперутка, и сите живеат географски блиску. Поради ова има мали разлики помеѓу подвидовите.

Распространетост[уреди | уреди извор]

Оваа пеперуга живее во голем дел од Европа, Кавказот, Мала Азија, Близок Исток, Средна Азија па до јужен Сибир.[2]

Пеперутката живее во шумски и ливадски предели. Често може да се најде во предели каде има засолниште, како на пример напуштени железници, сртови, но и ливади, крајшумски предели и ретки шуми до 2.500 метри надморска висина.[5]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Joy, Jenny (July 2006). „Wood White (Leptidea sinapis)“ (PDF). Shropshire Biodiversity Action Plan.
  2. 2,0 2,1 Lelo, Suvad (September 2002). „Variation in exogenous and endogenous (genitalia) characteristics of butterflies of the species Leptidea sinapis linnaeus, 1758 (Pieridae, Dismorphiinae) within populations from the area around Sarajevo“. Nat. Croat. 11: 293–319.
  3. 3,0 3,1 Warren, M.S. and Bourne, N.A.D. (1998). „Wood White (Leptidea sinapis)“. Butterfly Conservation Project.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
  4. Friberg, Magne; Wiklund, Christer (2009-02-01). „Host plant preference and performance of the sibling species of butterflies Leptidea sinapis and Leptidea reali: a test of the trade-off hypothesis for food specialisation“. Oecologia (англиски). 159 (1): 127–137. Bibcode:2009Oecol.159..127F. doi:10.1007/s00442-008-1206-8. ISSN 0029-8549. PMID 19002503. S2CID 158128.
  5. Warren, M. S. (1985-01-01). „The influence of shade on butterfly numbers in woodland rides, with special reference to the wood white Leptidea sinapis“. Biological Conservation. 33 (2): 147–164. doi:10.1016/0006-3207(85)90101-6.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]