Шумска нимфа

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Limenitis|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Шумска нимфа
Примерок во Англија
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Limenitis
Вид: Шумска нимфа
Научен назив
Limenitis camilla
(Linnaeus, 1764)
Subspecies
 • L. c. camilla
 • L. c. japonica Ménétriés, 1857
Синоними
 • Papilio camilla Linnaeus, 1764
 • Papilio prorsa Linnaeus, 1764
 • Papilio sibilla Linnaeus, 1767
 • Limenitis sibylla var. stenotaenia Honrath, 1892
 • Limenitis sibilla puellula Fruhstorfer, 1909
 • Ladoga camilla

Шумска нимфа (Limenitis camilla) — пеперутка од видот на пеперутки шаренци. Пепругата ја има во шумски предели во скоро цела Европа, па сè до Јапонија. Ја има и во Македонија.

Опис[уреди | уреди извор]

Возрасните единки имаат црни крилја со бели ленти. Контрастните бои помагаат да се разбие контурата на крилото, камуфлирајќи го од грабливци. Тие имаат распон на крилата од приближно 60–65 mm и имаат карактеристичен, елегантен лет кој се состои од кратки периоди на удари на крилата, проследени со долги лизгања.

Белиот адмирал се храни со цветови, а женката ги полагаат јајцата поединечно. Гасениците се зелени со црвено-кафени влакна и се камуфлирани на листот. Како што наближува есента формираат структура слична на шатор направена од листово ткиво познато како хибернакулум, кое потоа го прицврстува на стеблото со свила пред да хибернира. Гасеницата потоа ќе се разбуди следната пролет.

Ларвите се хранат со L. japonica, L. xylosteum, L. tatarica, L. maackii, L. gibbiflora и Weigela.[1]

Подвидови[уреди | уреди извор]

Подвидови на пеперугата се:[1]

 • L. c. camilla – Европа, Кавказ
 • L. c. japonica Ménétriés, 1857 – Амур до Кина

Галерија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 "Limenitis Fabricius, 1807" at Markku Savela's Lepidoptera and Some Other Life Forms