Шприцер

Од Википедија — слободната енциклопедија
Шприцер

Шприцер[1]алкохолен пијалак кој содржи мешавина на бело вино со сода или газирана минерална вода.

Потекло на поимот[уреди | уреди извор]

Зборот за овој алкохолен пијалак е преземен од Австрија каде истиот се нарекува Gespritzter, или Spritzer. Најверојатно името го добил од германскиот збор spritzen кој значи „прскање“.

Потекло[уреди | уреди извор]

Според етимолошкиот речник Duden-Herkunftswörterbuch, од 18 век германскиот збор Schorlemorle означува пијалак од вино и минерална вода.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]