Беванда

Од Википедија — слободната енциклопедија

Бевандаалкохолен пијалак од вино и вода во различни соодноси. Се подготвува непосредно пред пиење. Се користи во приморска Хрватска од каде што стигнал и во Македонија.

Потекло на поимот[уреди | уреди извор]

Зборот за овој алкохолен пијалак доаѓа од италијанскиот збор bevanda кој значи „пијалак“.

Поврзано[уреди | уреди извор]