Шилерпарк (населба)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Населбата Шилерпарк е англиски кварт. Изграден е во дваесеттите години на дваесеттиот век според плановите на архитектот Бруно Таут и се смета за прв станбен проект за метрополите надвор од царството на приватни претприемачи во Берлин од Вајмарска Република . Исто така,оваа населба била една од првите кооперативни населби на Берлинското градежно здружение, кое ја има населбата изградена од 1924 година. Во синдикално-кооперативниот модел Вербунд, GEHAG го презел надзорот за градба, градежните работи на Bauhütte Berlin. Населбата имала за цел естетска, структурна и содржина редефинирање на станбена изградба.[1] Од 7 Јули 2008 година, населбата Шилерпарк заедно со пет други населби на берлинскиот модернизам е Светско наследство на УНЕСКО .[2][3]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

  1. Zwischen Tradition und Innovation. 100 Jahre Berliner Bau- und Wohnungsgenossenschaft von 1892. 1 (1.. изд.). Edition Hentrich. 1992. стр. 75–79. ISBN 3-89468-031-8.
  2. Presseerklärung der deutschen UNESCO-Kommission vom 7.
  3. Senat verspricht: „Dieses deutsche Welterbe ist in besten Händen“.