Шведска Ливонија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Шведска Литвонија
Svenska Livland
Coat of arms (18th century) на Литвонија
Знаме Coat of arms
(18th century)
Главен градРига
Уредување Доминација
Законодавство

Шведска Ливонија (шведски: Svenska Livland) била доминација на Шведската империја од 1629 до 1721 година. Територијата, која го сочинувала јужниот дел на модерна Естонија (вклучувајќи го и островот Осел отстапен од Данска по Договорот од Бремсебро) и северниот дел на модерна Латвија (регионот Виџеме), претставувала освојување на поголемиот дел од Литванското Војводство Ливонија за време на Полско-шведската војна 1600–1629 година. Делови од Ливонија и градот Рига биле под шведска контрола уште во 1621 година и ситуацијата била формализирана со примирје во Алтмарк во 1629 година, но целата територија не била формално отстапена до Договорот од Олива во 1660 година. Малцинскиот дел од Венденското војводство задржан од Полско-литванскиот Комонвелт бил преименуван во Војводство Инфланти („Ливонско кнежество“), кое денес одговара на регионот Латгале во Латвија.

Рига бил вториот по големина град во Шведската империја во тоа време. Заедно со другите доминации на Балтичкото Море, Ливонија служеласт била применета во шведска Ливонија под Карл XI од Шведска: крепосништвото било укинато, на селаните им било понудено образование, како и војска., административни или црковни кариери и благородниците морале да му префрлат домени на кралот во Големото намалување.

Територијата за возврат била освоена од Руската империја за време на Големата северна војна и, по капитулацијата на Естонија и Ливонија во 1710 година, го формирала Гувернератот на Ливонија. Формално, ѝ била отстапена на Русија со Договорот од Нистад во 1721 година, заедно со Шведска Естонија и Шведска Ингрија.

Генерални гувернери[уреди | уреди извор]

Доминацијата била управувана од назначени генерални гувернери, но ја задржала својата исхрана.

 • Џејкоб Де ла Гарди (1622-1628)
 • Густаф Хорн (1628-1629)
 • Јохан Скајт (1629-1633)
 • Нилс Асерсон Манерсколд (1633–1634)
 • Бенгт Оксенстиерна (1634–1643)
 • Херман Врангел (1643)
 • Ерик Ериксон Рајнинг (1644)
 • Габриел Бенгтсон Оксенстиерна (1645–1647)
 • Магнус Габриел Де ла Гарди (1649–1651)
 • Густаф Хорн (1652-1653)
 • Магнус Габриел Де ла Гарди (1655–1657)
 • Аксел Лили (1661)
 • Бенгт Оксенстиерна (1662–1665)
 • Клас Акесон Тот (помладиот) (1665–1671)
 • Фабијан фон Ферсен (1671–1674)
 • Кристер Класон Хорн (1674–1686)
 • Џејкоб Јохан Хастфер (1687-1695)
 • Ерик Далберг (1696-1702)
 • Карл Густаф Фролих (1702-1706)
 • Адам Лудвиг Левенхаупт (1706–1709)
 • Хенрик Ото Албедил (1709)
 • Нилс Џонсон Стромберг од Класторп (1709–1710)

Војска[уреди | уреди извор]

Грб на Шведска Ливонија (1660)

Шведски пешадиски и коњанички полкови[уреди | уреди извор]

Пешадиски полкови
 • Гарнизонски полк во Рига
 • Гувернерски полк во Рига
 • Ливонски пешадиски баталјон I
 • Ливонски пешадиски баталјон II
 • Ливонски пешадиски баталјон III
 • Ливонски пешадиски баталјон IV
 • Ливонски пешадиски полк I
 • Ливонски пешадиски полк II
 • Ливонски пешадиски полк III
 • Ливонски пешадиски полк IV
 • Ливонски пешадиски полк V
Коњанички полкови
 • Лауренцен фридрагонер (Слободни змејови на Волтер Волфганг фон Лауренцен)
 • Левенхауптс фрикомпани (Бесплатната компанија на Адам Лудвиг Левенхаупт)
 • Ливонско и Оселско знаме на благородниците
 • Ливонски змејски ескадрон I
 • Ливонски змејски ескадрон II
 • Ливонски змејски полк I
 • Ливонски змејски полк II
 • Оселска округ змеј ескадрила

Привремени коњанички полкови:

 • Баталјон на змејови од Ливонски чин
 • Баталјон змејски чинови на Осел

Користена литература[уреди | уреди извор]

 • Heikki Pihlajamäki. Conquest and the Law in Swedish Livonia, ca. 1630-1710: A Case of Legal Pluralism in Early Modern Europe. Northern World Series. Leiden: Brill Academic Publishers, 2017.

Поврзано[уреди | уреди извор]

 • Подемот на Шведска како голема сила
 • Шведската империја
 • Кралството Шведска
 • Војводството Естонија (1561–1721)
 • Естонија под шведска власт
 • Епископија Осел-Виек

Наводи[уреди | уреди извор]

 • Andrejs Plakans, A Concise History of the Baltic States, Cambridge University Press, 2011, pp. 105ff.