Шахрекорд

Од Википедија — слободната енциклопедија


Шахр-е корд, исто така романизирано како Шахрекорд е главен град на провинцијата Чахрмахал и Бахтијари, Иран. Тој е најголемиот град во покраината и е на 90 километри од третиот по големина град во Иран, Исфахан. Во времето на пописот во 2006 година, Шахрекорд имал население од околу 148.464, а метрополиската област Шарахракд имала 380.312 жители.

Шахрекорд е познат по својата природна околина, студените зими, водопадите и реките. Шахрекорд е највисокиот главен град на Иран, над нивото на морето. Ова довело градот да биде познат како „Покривот на Иран“. Шахрекорд е на растојание од 521 километар југозападно од Техеран.

Неговото време е студено во зима и топло во лето. Градот има скијачко одморалиште (Барде) кое се наоѓа околу 35 километри подалеку од неколку природни лагуни и мали езера за активности на отворено.

Потекло на поимот[уреди | уреди извор]

Во антиката, пред исламската окупација на Персија, овој град бил наречен "Деж Горд". Зборот Деж значи тврдина, а зборот Горд значи "Херој". По муслиманското освојување на Персија и надмоќноста на арапскиот јазик, неговото име се сменило во "Дех Корд", бидејќи на арапската азбука нема букви "зх" и "г". Името на градот било изменето од "Дех Корд" во "Шахрекорд" во 1935 година,соодветно, пред муслиманските освојувања на Персија.

Историја[уреди | уреди извор]

Монетите кои се пронајдени во Шахрекорд датираат од времето на Сасаниан.

Демографија[уреди | уреди извор]

Шахрекорд(Загрис) се наоѓа околу 90 километри југозападно од Исфахан и 512 километри од Техеран . Тој е топографски сместен на север од планините Загрос. Се наоѓа на надморска височина од 2070 метри, Шахрекорд (Загрис) е највисок меѓу центрите на провинциите Иран, познат како Иранскиот покрив.

Клима[уреди | уреди извор]

Шахрекорд (Загрис) ужива ладна полупустинска клима според класификацијата на Купен климата се одликува со жешки летни денови, благи летни ноќи, ладни зимски денови и студени зимски ноќи. Годишната просечна температура во Шахрекорд (Загрис) е околу 5,11 °C, но минималните и максималните апсолутни температури снимени во Шахрекорд (Загрис) во текот на последните 30 години се -32 °C и 42 °C. Декември е најстуден месец, а јули е најтопол месец. Иако нивото на влажност е умерено или високо во зима, количината на дождови е близу до нула во садењето сезони, освен во април и мај.

Образование[уреди | уреди извор]

Постојат три универзитети во градот Шахрекорд, Државен универзитет е Шахрекорд универзитетот (СКУ) со 5.713 ученици. Другите универзитети се Шахрекорд универзитет на медицина (СКУМС) со 1.690 студенти и Исламски Азад универзитет од Шахрекорд Бранч (ИАУСХК) со 7.400 студенти, што е еден од најпопуларните универзитети во Иран со талентирани членови на факултет и студенти.