Чувашки броеви

Од Википедија — слободната енциклопедија
Чувашки бројки .

Чувашките броеви се древен нумерички систем од старотурското писмо што го користеле Чувашите . (Модерните чувашки користат хинду-арапски бројки.)Чувашкиот (Чӑвашла, транслитериран како Căvašla или Çovaşla) припаѓа на семејството на турски јазици. Се зборува во Чувашката Република, во Руската Федерација, тој е единствениот преживеан член на огурската гранка на турските јазици, бугарскиот и хазарскиот јазик се изумрени. Чувашкиот јазик брои околу 1 милион говорители. Тој е првенствено пишуван со кирилица, но овде го користиме и системот за транслитерација CăvashLat, кој се користи на интернет заедно со кирилицата.

Тие бројки потекнуваат од нумерирањето со прсти . Тие изгледаат како римски бројки, но поголемите бројки остануваат на десната страна. Беше можно да се издлабат тие бројки на дрво. Во некои случаи бројките биле зачувани до почетокот на 20 век.[1][2]

Бројна Чувашки број
1 Јас
5 /
10 X
50 </img>
100 🐠
500 🐠
1000

Примери[уреди | уреди извор]

хинду-арапски чувашки
2 II
4 IIII
6 јас/
19 III/X
32 IIXXX
47 II/XXXX

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. сентября», Федотова Людмила Аркадьевна, Флегентова Апполинария Алексеевна, Издательский дом «Первое. „Интегрированный урок на тему "Чувашские числовые знаки". 5-й класс“. festival.1september.ru. Посетено на 2016-06-17.
  2. Nikiforova, Ludmila. „Chuvashskaya pismennost“. Архивирано од изворникот на 2016-08-28.

https://www.languagesandnumbers.com/how-to-count-in-chuvash/en/chv/