Четирирога антилопа

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Шаблон:Автотаксономија/Tetracerus|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Четирирога антилопа
The book of antelopes (1894) Tetraceros quadricornis.png
Илустрација на четирирога антилопа од Книга на антилопи (1894)
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Tetracerus
Вид: Четирирога антилопа
Биномен назив
Tetracerus quadricornis
(de Blainville, 1816)
Подвидови

T. q. iodes (Hodgson, 1847)
T. q. quadricornis (de Blainville, 1816)
T. q. subquadricornutus (Elliot, 1839)

Range map of the four-horned antelope
Синоними[2]
Мажјак

Четирирога антилопа (Tetracerus quadricornis) е мала антилопа што живее во Индија и Непал.

Мажјакот на четирирогата антилопа има два пара рогови, што претставува единствен случај кај шупливорогите преживари. Предните рогови, долги од од 3 до 4 цм се за половина пократки од задните. Малку се занае за навиките на оваа плашлива и брза антилопа. Таа пасе трева, шавар и други растенија на шумските ритчиња, а тоа главно во близина на вода. Испушта тивки свирежи или лае кога предупредува на опасност. Кафеава е и има темна пруга на предната страна од секоја нога, а муцката и ушите и се црни.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Mallon, D.P. (2008). Tetracerus quadricornis. Црвен список на загрозени видови на МСЗП. Верзија 2010.4. Меѓународен сојуз за заштита на природата. конс. 25 March 2011.  (англиски)
  2. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име mammal.