Чарлс Пирс

Од Википедија — слободната енциклопедија
Чарлс Сандерс Пирс

Чарлс Сандерс Пирс (анг. Charles Sanders Peirce; 10 септември 1839-19 април 1914) тој бил американски филозоф, основач на прагматизмот, правецот кој подоцна го развил Вилијам Џејмс. Верувал дека идеите можат најдобро да бидат испитани со истражувањето на последиците кои ги предизвикуваат. Немал униврезитетска кариера - главно работел во владините служби, а неговите влијателни списанија Сабра беа јавно објавени откако умрел.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]